ÇİĞBÖREK / ŞIRBÖREK

Çiğbörek hakkında çok söyleyecek söz bulamıyorum doğrusu. Diğer bir adıda Şırbörek. Lezzetinin güzelliğini herkez bilir. Aşağıdaki tarife uyulduğunda başarılı sonuçlar elde edeceğinizi düşünüyorum. Ben oklavayla ince yufkalar açabilen birisi değilim. Çiğbörek yapabilmek içinde bu gerekmiyor. Hamurun altını ve üstünü güzelce unladığın sürece merdaneyle rahatlıkla açabiliyorsun. Mine de kendi sitesinin Almanca bölümünde bu çiğbörekleri yayınladı.

Iborek
Malemeler: (4-6 kişi için 24 adet)

hamuru için malzemeler;

  • 4 su bardağı un
  • bir tatlı kaşığı (silme) tuz
  • su

harcı için malzemeler;

  • 250 kg kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığından biraz az karabiber
  • ½ çay bardak su

Yapılışı:

  1. bir kapta un, tuz su ilave edilerek kulakmemesi yumuşaklığına gelecek kıvama gelinceye kadar karıştırılarak hamuru hazırlanır.
  2. diğer kapta soğanlar rendelenerek, üzerine kıyma, tuz, karabiber ve su karıştırılarak harç hazırlanır.
  3. meydana gelen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak, yaklaşık 20 cm çapında daireler oluşturulacak şekilde hamurlar açılır.
  4. hazırlanan harç, daire şeklinde açılmış olan hamurun üzerine yarım ay şeklinde ince bir tabaka halinde sürülür.
  5. hamurun diğer kısmı harç sürülen tarafın üstüne kapatılarak, harcın dışarıya akmaması için yarım ay şekline gelen çiböreğin kenarları bir tabakla yada kapatma tırtılı ile kesilir.
  6. hazırlanan çibörekler daha önce derin bir tencerede kızdırılmış (yaklaşık 2-3 su bardağı) yağa atılarak, her iki tarafı da hafif pembeleşecek şekilde kızartılır.


çiğböreğin bazı püf noktaları;

  • varsa şöyin kazanda ve kuvvetli bir ateşte pişirin
  • harcı biraz sulu olsa daha lezzetli olur, suyu akan çibörek makbuldür, bunun için de harca yarım çay bardağı suyu bir kere ilave etmek yerine yaptıkça, harcın suyunun azaldığını gördükçe su eklenirse çiböreklerin çoğu daha sulu olacaktır.
  • hamurlar açılırken bir birine yapışmaması için unlamak gerekir. çiböreğin yağ emip lezzetini kaybetmemesi için harç konulup kapatılmadan önce hamurun ununun silkelenmesi kızarırken az yağ emmesini ve lezzetli olmasını sağlar.
  • içine harç konulduktan sonra, bekletilmeden, mümkün olduğu kadar kısa sürede yağa atılıp kızartılmalıdır.
  • ayranla yenilmesi tavsiye olunur.
afiyet olsun...

Blogum hakkında

yemek tariflerini bulabileceğiniz eğlenceli ve bir okadarda iştah açıcı bir blog :)

  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP